dissabte, 10 d’agost del 2013

Menys mal que ens queda Portugal

Com que he trobat aquest fantàstic vídeo sobre la bicicleta a Dinamarca, especialment dedicat a Copenhague, i feta per gent de Portugal, aprofitaré l'avinentesa per comentar algunes notícies.
Potser primer seria millor parlar de les notícies dolentes, veureu que ens arriben de Ponent, i com diu el refrany "ni vent ni gent". Exagero? no gaire. Podem parlar de la creació d'un bitllet de bicicleta per part de Renfe per als trens de llarga i mitja distància. La notícia s'ha sabut aquest estiu, i es passarà a cobrar uns 3€ per cadascuna. Més enllà del debat sobre si s'ha de cobrar o no, lo trist és que es cobrarà però no es donarà un servei prou decent. Perquè no s'habiliten ni es dissenyen gaires places per a col.locar les bicicletes, ni en condicions de comfort, ni de seguretat. De Madrid també ens arriben les modificacions al "Reglamento de Circulación Vial", amb la Maria Seguí de Transito que aplica el mal costum de "sostenella e no enmendalla" amb l'aplicació de casc obligatori per als menors de ... 18 anys? en fi, ja ho sabem que els joves són prou grandets per tenir relacions sexuals a partir dels 16 anys, però encara no són prou madurs per anar en bicicleta o anar a votar. I relacionat tristament amb el tema de la seguretat viària, els companys de Castella han fet un comunicat públic denunciant l'atropellament mortal d'un ciclista a Madrid per part d'un conductor que anava circulant amb el permís caducat. Això ens pot donar una idea de la mentalitat predominant a la capital del Imperio. No escolten ni volen escoltar, ja s'ho faran.
Perquè el món va en una altra direcció. Malgrat els obstacles en el camí de la bicicleta, aquesta té una expansió més gran que l'automòbil. Com sempre es tracta de saber si es lluita contra un enemic, o es tracta de lluitar per aconseguir una vida millor per a tothom, compartint l'espai i pacificant el trànsit. Per això, tot i algun revés, en general podem gaudir de la bicicleta, i anar endavant. Si he triat aquest vídeo de Portugal és que en aquell estat s'ha millorat la legislació de trànsit i el parlament ha aprovat un seguit de mesures respectuoses amb la bicicleta com a mitjà de transport. L'ECF ens va fer arribar aquesta bona notícia, molt important a més per l'ampli suport parlamentari aconseguit, que demostra l'interès social d'aquesta legislació, més enllà de les lluites partidistes que tant mal fan. De les noticíes de Catalunya, i també del Baix Llobregat, ho deixarem per al proper article.



Sergi

1 comentari:

  1. Certament la Marta i un lector nostre, l'Ildo Correa, ens han avisat que el vídeo parla del Brasil, però com que estava tant ben fet, i volia homenatjar l'avenç que ha representat la nova legislació portuguesa que no m'hi he pogut resistir. Obrigado!

    ResponElimina